Zasady użytkowania mebli kuchennych

Zalecamy zapoznanie się z poniższą instrukcją dotyczącą użytkowania mebli, gdyż przestrzeganie zawartych w niej zasad eksploatacji umożliwi ich długotrwałe i bezawaryjne działanie.

 

  • Meble należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem i konstrukcją w pomieszczeniach zamkniętych, suchych oraz zabezpieczonych przed negatywnym działaniem w szczególności:
    1. przez długotrwały okres temperatury poniżej 15°C i powyżej 40°C
    2. przez krótkotrwały okres temperatury powyżej 100°C
    3. nieustannym działaniem wody
    4. bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
  • Meble należy chronić przed bezpośrednim działaniem rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych mogących uszkodzić ich powłokę.
  • Gorące naczynia należy odstawiać na przeznaczone do tego podstawki lub deski.
  • Wycieranie do sucha miękką szmatką zapobiegnie puchnięciu oraz niszczeniu wierzchniej powłoki.
  • Nie używać szorstkich materiałów mogących uszkodzić powłokę ochronną.
  • Nie należy kroić bezpośrednio na blatach roboczych ani innych powierzchniach mebli do tego nieprzeznaczonych. Uderzenie nożem o blat może spowodować pojawienie się rys, które w połączeniu z obecnością wody przez dłuższy czas może spowodować spuchnięcie elementów mebli.
  • Meble mogą działać inaczej pod obciążeniami co może spowodować konieczność ponownego wyregulowania poszczególnych elementów mebli. W trakcie montażu na życzenie Klienta ekipa montażowa może wytłumaczyć w jaki sposób dokonać takiej regulacji.
  • Elementy mebli nie powinny być narażone na tarcie spowodowane ocieraniem się np. frontu o front.
  • Szuflady z hamulcami oraz inne akcesoria meblowe zapewniające amortyzację podczas zamykania frontów wymagają używania odpowiednio wyważonej siły. Zbyt mocne zatrzaskiwanie szafek uniemożliwi działanie tych systemów, co może przyczynić się do ich uszkodzenia.
  • Przedmioty przechowywane w szufladach należy rozmieszczać równomiernie na całej ich powierzchni.
  • Nie należy opierać się o szuflady, fronty meblowe i relingi.
  • W trakcie gotowania należy włączać okap kuchenny, ze względu na wydzielającą się parę wodną, która w niekorzystny sposób może wpłynąć na fronty i korpusy szafek znajdujących się w pobliżu kuchenki.
  • Sprzęt AGD należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.
  • Zmywarka powinna być otwierana po około 10-15 minutach od zakończenia cyklu myjącego, aby nie uszkodzić blatów i frontów znajdujących się w pobliżu zmywarki na skutek działania pary wodnej.
  • Należy zachować szczególną ostrożność w obrębie łączeń blatów roboczych, zlewozmywaków oraz płyt grzejnych, aby nie zalegała w tych miejscach woda, która może spowodować zmiany objętości blatu (wypukłości), które są nieodwracalne. Powierzchnie blatów laminowanych, w których nie występują rysy ani łączenia są wodoodporne, jednak zbyt długie zaleganie wody nie jest zalecane.

W razie jakichkolwiek pytań odnośnie do eksploatacji naszych mebli zapraszamy do kontaktu z przedstawicielem firmy MEGAMEBLE.